Powerline adapter

Pored bežičnih i klasičnih žičnih mreža, na raspolaganju vam je i još jedan način umrežavanja. Riječ je o umrežavanju preko električne mreže sa tkzv. powerline adapterima. Jednostavno spojite računala u postojeće utičnice za struju i pustite ih da podatke razmjenjuju električnim žicama.

Ovakav način umrežavanja ima neke prednosti nad ostalima – nema potrebe za razvlačenjem mrežnih žica po čitavom stanu i ne morate brinuti o dosegu bežičnog signala, no bit će vam potrebna dodatna oprema.

Možda zvuči nemoguće, ali kao što mu sam naziv kaže, povezani na mrežu svih mreža možete biti i preko strujnog priključka. Posebna preporuka ovog uređaja je za one kojima konfiguracija prostora ne omogućava dobar Wi-Fi signal, a provlačenje lan kabela čini se kao nemoguća misija. Prenos podataka putem Powerline adaptera prelazi brzinu od 500 mbs i bez problema odlično prenosi HD video, Voip usluge ili online gaming. Korištenjem dodatnog preklopnika (switch) moguće je spojiti više uređaja na jedan adapter. Također spajanjem access point uređaja moguće je dobiti i jači Wi-Fi signal. Trebate li proširiti i pojačati Vašu kućnu ili uredsku mrežu, ovaj uređaj je svakako jedno od boljih riješenja.

Glavni izbornik